sâmbătă, 12 martie 2016

Castelul Peleș- Reședința de vară a regilor României



Construit la dorința regelui Carol I al României ( 1866- 1914 ), Castelul Peleș este unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa. În urmă cu mulți ani castelul devenea reședința de vară a regelui Carol, loc în care îsi petrecea foarte mult timp și totodata unde găzduia și foarte multe personalități ale vremii precum muzicieni, regi și regine.
Astăzi, Castelul Peleș a devenit un muzeu  ce atrage zi de zi vizitele turiștilor. 






Prima și singura oară când am vizitat Peleșul a fost anul trecut într-o excursie organizată de facultatea la care studiez. Auzisem de acest castel din povestirile mamei mele care iubește acest loc, însă nu se compară cu realitatea. Este imens ! Are sute de camere și săli  în stiluri diferite, realizate special pentru personalitățile ce au pășit în acest lanț de tradiție, bun-gust și bogăție.
Am rămas plăcut impresionată de tot ceea ce am văzut acolo, de la peisajul unde este amplasat castelul, până la încăperile misterioase, fiecare avănd stilul și povestea ei. Denumiri precum Sala Maura, Sala Florentina dar și Apartamentul Imperial în stil Maria Thereza.



















Odată ce ai pășit în impunătorul castel, ai impresia că ai intrat într-o altă lume,acea lume din anul 1883 unde frumusețea semnifica ceva diferit față de ceea ce vedem azi, interioare grandioase cu lambriuri din lemn de nuc și vitraliile impresionante. 

Mă plimbam încet pe holurile înalte și lungi și încercam să ascult și să privesc în același timp ceea ce ne povestea ghidul nostru. Am auzit o mulțime de povești despre cei care au locuit macar o zi în acest castel iar gândul mă ducea și pe mine la " Cum ar fi dacă ...?"  Cum ar fi dacă aș avea ocazia să trăiesc o zi în vremea aceea, să locuiesc o zi în locul ăsta minunat și să fiu lăsată sa descopăr fiecare colțișor al grandiosului castel. Si mai ales..ce se află în spatele acelei uși secrete ?! ( vizitați si o să înțelegeți la ce mă refer) ...Cu siguranță mi-ar trebui mai mult de o zi ! 

Atât la sfârșitul secolului al XIX-lea cât și acum, Castelul Peleș este considerat unul dintre cele mai frumoase din Europa și primul electrificat în întregime de pe continent ( peste 3000 de lumini).
Castelul are 170 de încăperi dintre care doar 10 sunt momentan  accesibile  turiștilor și adăpostește mai multe colecții valoroase de picturi, sculpturi, armuri, covoare, mobilă, tapițerii, statuete, obiecte de ceramică, documente, cărți, veselă de aur, argint, porțelan . 

Mi-a plăcut ! Atât de mult încât mi-am propus să-i mai fac o vizită anul acesta ...
 Vă recomand și vouă să intrați într-o lume de poveste !
 Vă promit ca o sa doriți să vă reîntoarce-ți ! 

                                                                                                 România, ești frumoasă ! 

marți, 8 martie 2016

România, ești frumoasă !



          Scopul creării acestui blog este de a demonstra că trăim într-o țară cu care ne putem           mândri, să descoperim împreună locuri și lucruri noi pentru că România este o țară               minunată, iar ceea ce avem noi nu au alte popoare.




Deși nu este pe lista celor mai vizitate și căutate destinații turistice, România este o țară cu multe locuri de poveste. Cascade spectaculoase, lacuri de legendă, biserici și mănăstiri încărcate cu istorie, celebrul castel al lui Dracula, Mausoleul Mateiaș sau Turnul Chindiei sunt doar câteva din numeroasele locuri cu care ne putem mândri înainte să ne facem bagajele și să plecăm grăbiți în descoperirea frumuseților și tradițiilor de peste graniță.





     
                                                                                           România, ești frumoasă !



                                                                                     


Mausoleul Mateiaș 
Mănăstirea Negru Vodă
Peștera Dâmbovicioara
                                                                                            
Castelul Peleș