joi, 2 iunie 2016

Mănăstirea Corbii de Piatră





 De data aceasta am ales să vă arăt un loc pe care din păcate nu am reușit să-l vizitez, dar care este pe lista mea  demult, Mănăstirea Corbii de Piatră.



Mănăstirea ortodoxă este situată în satul Jgheaburi din județul Argeș și este spectaculoasă pentru că biserica mănăstirii este săpată în stâncă de gresie. Prima atestare documentată a bisericii din stâncă este din 1512, însă se crede că aceasta a existat înainte de această dată. În 1897, în timpul slujbei de Înviere, peretele vestic al naosului s-a surpat, însă nimeni nu a fost rănit. Credincioșii au adus atunci meșteri italieni să refacă peretele. Biserica este un monument și datorită picturilor rupestre din interior, care indică o tradiție bizantină din secolul XIV.



De altfel, Corbii de Piatră este singura biserică din Romania care are două altare funcţionale pe acelaşi naos. A exista supoziţia că cele două altare ar fi fost construite pentru a servi atât cultului ortodox, cât şi celui catolic. Însă aspectul lor bizantin infirmă această supoziţie, împingând vechimea construcţiei în primul mileniu al erei creştine. Există voci între specialişti care plasează săparea acestui locaş chiar în vremea persecuţiilor împotriva creştinilor. Argumentul lor ar fi intrarea minusculă în biserică (sub 1 metru înălţime), care ar fi fost perfect adaptată acelor vremuri şi uşor de camuflat.

Este cu siguranță un loc minunat care merită vizitat cu prima ocazie în care ajungeți în judeșul Argeș ! 


                                                                          România, ești frumoasă ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu