Peștera Dâmbovicioara se află în judetul Argeș, la mai puțin de 20 de Km de zona Bran, pe culoarul Bran-Rucăr. Peștera s-a format în calcarele jurasice ale Masivului Piatra Craiului, în urma acțiunii apelor pârâului Dâmbovicioara.
Drumul spre peștera urmează cursul Dâmbovicioarei, plin de mici cascade și repezișuri, printr-un mic defileu pitoresc. Șoseaua merge în paralel cu aceasta, oferind pe alocuri zone de popas înverzite, înconjurate de stâncă, de o frumusețe deosebită.
Peisajul este încântător, un loc unde îți poți încărca bateriile, întâlnim poenițe superbe care și-au făcut loc prin defileul calcaros al Cheilor, foarte mulți brazi înalți și falnici, dar și multe plante, înscrise în patrimoniul Rezervației, fiin ocrotite de lege.
Deși peștera nu impresionează prin lungime, aceasta este totuși cea mai mare și mai reprezentativă peșteră din zonă. Prin amplasamentul său într-o zonă de o splendoare deosebită, peștera Dambovicioara prezintă un interes turistic sporit pentru turiștii cazați în pensiunile din Bran sau Rucăr, precum și pentru diversele trasee turistice ale țării.
Peștera propriu-zisă este cunoscută de înainte de 1579, când localnicii o foloseau pe post de ascunzătoare împotriva cotropitorilor. Ulterior peștera a fost locul de reculegere al unui pustnic, ascunzătoarea a doi talhari cunoscuți la acea vreme, și chiar ascunzișul unui urs.
România, ești frumoasă !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu