joi, 2 iunie 2016

Turnul Chindiei



Turnul Chindiei, cunoscut si ca Turnul Chindia, este un turn construit in secolul al XV-lea, in Targoviste, judetul Dambovita, Muntenia, Romania, care face parte din ansamblul de monumente Curtea Domneasca. Turnul a fost construit de catre domnitorul Vlad Tepes, in timpul celei de-a doua domnii, initial pentru scopuri militare, cladirea servind drept punct de paza, foisor de foc, dar si pentru stocarea tezaurului. Actualmente, cladirea masoara 27 de metri in inaltime si 9 metri in diametru. Intre anii 1847 si 1851, turnul a fost complet restaurat de catre domnitorul Gheorghe Bibescu, forma actuala datorandu-se acestuia, inclusiv inal?area sa cu circa 5 metri fata de constructia initiala.

Fiind un monument istoric, cladirea gazduieste acum o expozitie de documente, arme si obiecte care au apartinut lui Vlad Tepes. Din punct de vedere administrativ, Turnul Chindiei se afla sub tutela Complexului National Muzeal ‘Curtea Domneasca’ Targoviste.

Pe la mijlocului secolului al XIX-lea, Turnul Chindiei a fost renovat, dar inainte de aceasta desenatorul francez Michel Bouquet a reusit sa-l surprinda in anul 1840. Ultimele lucrari de renovare au fost incepute in anul 1961 de catre Directia monumentelor istorice, incercandu-se reconstituirea si conservarea monumentului.


Constructia actuala are o inaltime de 27 metri si este alcatuita dintr-o baza in forma unui trunchi de piramida placata cu piatra, din care se dezvolta in sus un corp cilindric cu diametrul de 9 metri lucrat din caramida rosie. Edificiul are are trei etaje, dintre care ultimele doua sunt marcate la exterior de deschideri in arc frant si de balcoane sprijinite pe console de piatra. Accesul la partea superioara a turnului se face cu ajutorul unei scari interioare, in spirala, situata pe axul vertical al constructiei. La primul nivel, cu prilejul degajarii tencuielilor interioare din 1964, au aparut patru goluri de ferestre si un gol de usa, dispus catre casa domneasca, avand fiecare deasupra cate un gol mai mic, zidite ulterior, ingustandu-se toate catre exterior si servind, probabil, ca locuri de tragere.

Acum turnul este cea mai importanta atractie turistica a judetului Dambovita, gazduind actualmente expozitia intitulata ‘Vlad Tepes! Dracula, legenda si adevar istoric’, in care sunt prezentate documente istorice din timpul domniei lui Vlad Tepes, dar si harti cu imprejurimile din acele timpuri.



                                                                                          România, ești frumoasă ! 













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu