miercuri, 1 iunie 2016

Mănăstirea Negru Vodă - Câmpulung Muscel

                                 




             
               Astăzi o să vă ”plimb” într-un loc de unde întotdeauna plec liniștită și împăcată cu mine. Un loc plin de istorie, de credință și de bunătate - Mănăstirea Negru Vodă. 
              Așezată la marginea orașului Câmpulung Muscel, mănăstirea este un important centru monastic, istoric și cultural al vechii Curți Domnești a Basarabilor. A fost ctitorită în anul 1215 de Radu Negru Voievod, fiind apoi rezidită de Basarab I și fiul său, Nicolae Alexandru Basarab. După zidirile din veacul al XIV-lea și modificările suferite în secolul următor, Biserica Negru Vodă s-a surpat în 1628, din cauza unui cutremur puternic.
              Matei Basarab o reconstruiește în 1635 pe aceeași temelie și cu pietrele ctitoriale inițiale și astfel va rămâne până în 1827, când arhiereul Filaret Beldiman, cu ajutorul domnitorului Grigorie Ghica, o reface pentru a treia oară și o tarnoseste în 1832.
               Biserica este în formă de navă, cu trei turle, cea din mijloc mai mare, iar cele de la răsărit și apus mai mici.
           Un alt eveniment dezastruos pentru mănăstire a avut loc la data de 8 mai 1934, unde în urma unui incendiu au ars o parte din Seminar, stareția cu muzeul, turla sau cupola cea mare și învelișul clopotniței. Astfel, în 1928 patriarhul Miron transformă acest locaș din nou în mănăstire. 

     Pe peretele vestic se află, o pisanie, situată deasupra ușii de la intrare: a fost zidit de Radu Negru la 1215, de Basarab I cel Mare, fiul lui Negru Vodă și terminată de Nicolae Alexandru Basarab, înmormântat aici. 



                                                                             

      Deși a fost supusă la grele încercări, riscând de fiecare dată să fie distrusă, mănăstirea nu a dus lipsă niciodată de oameni credincioși. La fiecare sărbătoare curtea Bisericii se umple de credincioși. De la copii și până la bătrâni, toti se strâng în fiecare duminică pentru a participa la Sfânta Slujbă și pentrua se ruga. 

                                                                                   
     Pentru că trec zilnic pe lângă această mănăstire, am hotărât și eu să intru. Pe măsură ce mă apropiam mai mult realizam cât de frumoasă este. Când am intrat înăuntru am zărit frumoasele icoane amplasate de o parte și de cealaltă a mănăstirii și rugăciunile înrămate lângă crucea Mântuitorului Iisus Hristos. Era atât de liniște încât m-a liniștit si pe mine. Mi-am dat seama că ar fi imposibil să plece cineva de aici cu aceeași supărare, neliniște sau furie cu care a intrat.
                         

                     Vă recomand cu căldură să vizitați Mănăstirea Negru Vodă !




                                                                                                România, ești frumoasă ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu